Om Björsjöås Vildmark

Här kommer lite information om gården Björsjöås Vildmark och om de vackra vandringsleder som ligger precis i anslutning till denna vackra historiska plats.

Bilden visar vägen ner till stora björsjön, här går alla tre vandringsleder ihop.Bilden är tagen av Erik Bick.

Läs gärna mer om den “gula” vandringsleden på hemsidan “hemomkringvandring” där bloggaren Therése Fried har sammanfattat leden väldigt bra, läs här: vandring nr 1 och vandring nr 2.

Bilden visar blå led (2,6 km) - grön led (4.1 km) och gul led (6.8 km). Det finns ytterligare en led som inte finns på bilden men som är uppmärkt Vit led (ca 6,4 km), den går samma väg som den gula men tar en “genväg” över skogen till björsjöbacka.


Gårdens historia

Björsjöås är en av av de äldsta gårdarna i Vättlefjäll och har klassats som kulthurhistorisk miljö av riksintresse. Gården har åtminstone medeltida ursprung och nämns i källorna första gången år 1388, och den äldsta kartan över området är från mitten av 1600-talet. Den gamla vägen som förr ledde från Bohus till Bergum går förbi alldeles utanför knuten. Här finns många och påtagliga spår av mänsklig aktivitet; husgrunder, fägator, fossila åkrar, hägnader, stenbrott, torvtäkter mm.

Den siste private brukaren hette Ragnar Lindström. Han bodde på Björsjöås tills Göteborgs kommun förvärvade gården i mitten av 1960-talet. Efter det har den bl a arrenderats av scouterna och senast Lärjedalens SDN som fungerat som resurs för Angereds skolförvaltning, fram till i oktober 2019. Under denna tid var gården utmärkt att användas till en resurskola för lektioner, friluftsverksamhet och läger.

Gården arrenderas sedan oktober 2019 av Björsjöås Vildmark AB (svb). Ett aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning, där reglerna syftar till att säkerställa att företagets vinst huvudsakligen stannar kvar i företaget. Björsjöås Vildmark AB är ett partnerskap mellan den ideella föreningen Bergum Gunnilse Utveckling (BGU), privata välgörare och naturturismföretagare


Vandringsledernas historia

På gården Björsjöbacka bor Jan-Olof ( kallas J-O) som är tillsynsman för området genom västkuststiftelsen och är pensionerad speciallärare. J-O använde ofta huset för lektioner för ”stökiga” elever, som sedan fick tillfälle att hjälpa till med djuren och olika arbeten i reservatet. Som ni vet kan det vara svårt att sitta still och med det fick eleverna börja med “löprundor” - dom startade med en liten runda (blå led). När konditionen blev bättre utökades längden till (gön led) och sist skapades gul led (6.8 km). Eleverna fick även hjälpa till att bygga spänger och markera lederna.


Hur hamnade vi här?

Efter vår utbildning “Entreprenör ekoturism”, så blev det naturligt att vara med och utveckla bygden genom BGU som koordinator i natur och friluftsgruppen. Vi (Pevon Ecoturism) är en av flera entreprenörer och privatpersoner som var med och startade företaget Björsjöås Vildmark SVB (ett bolag utan vinstsyfte) där BGU äger mest del av aktierna. Syftet var att gården skulle fortsatt hållas öppen för allmänheten (två av vandringslederna går igenom gården) Men det har även lett till att den dagliga verksamhet som bedrevs på gården har kunnat fortsätta som vanligt.

Full aktion vid trerätters aktiv matlagning sommaren 2020. Just här är det väldigt fint väder, men vi har haft grupper som har lagat mat i regn och rusk, vi fixar skydd!

Välkommen att besöka oss!

Hälsar Peter och Yvonne och alla som har lagt ner sin själ i Björsjöås Vildmark.